Bu site, tarayıcınız için sınırlı desteğe sahiptir. Edge, Chrome, Safari veya Firefox'a geçmenizi öneririz.

Etik Hediye Seçim Rehberini İncele! - Şimdi Keşfet

        

Local Makers Yeni Gelenler - Şimdi Keşfet

        

Sürdürülebilir Yaşam Trendleri; PlumeMag & Green Up Meeting Üzerine: Bihter Ayyıldız Röportajı

Türkiye’nin sürdürülebilirlik odaklı yayın yapan ilk lifestyle haber portalı PlumeMag; yaşadığımız dünya ile empati kuran, almak kadar vermenin de değerli olduğunu savunan, samimi, doğal, insana ve doğaya saygılı bir sistemin habercisi olmak için yola çıkmış.

Son dönemde Yerel Kalkınırsa Değer Katlanır mottosuyla, Türkiye’nin yeşil düşünen ve üreten girişimci markalarına alan açmak için tasarlanan Green Up Meetings projesiyle katılımcısı olduğumuz ve yakından ilgilendiğimiz etkinlikleri ile de dikkat çekiyor.  

Green Up Meetings'in 3. edisyonunda, odağımız iyilik girişimcileri. Depremin ardından sahada ve sahaya yönelik dayanışma projeleri hayata getiren ekosistem paydaşlarımızın, etki alanını büyütmek için PlumeMag ile güçlerimizi birleştirdiğimiz Gerçek Gündem: Deprem etkinliği 24 Nisan'da gerçekleşecek.

PlumeMag'in kurucusu Bihter Ayyıldız ile hikayesinden, platformdan ve Green Up Meetings etkinliklerinden konuştuk, buyrun sohbete!

 

 

  • Seni tanımayanlar için kendinden bahseder misin?

Olaysız ve hoş bir 18 yılın ardından, üniversite için zengin bir ailenin kızı olarak gittiğim Fransa’dan, iflas etmiş bir babanın kızı olarak dönmem gerektiğinde 20 yaşındaydım. Dönmeyi kabul etmedim ve kendi çabamı ve babamın elinden gelenin son damlasını birleştirerek Fransa’da sanat tarihi bölümünü bitirdim.
Bu büyük iflas ve altı sene tek başına yaşamak, hayatın bana en büyük dersi ve armağanı oldu. Güzel şeyleri, lüksü her zaman severim ama elimde hiçbir şey olmadan da yaşamanın, kendimi gerçekleştirmenin mümkün olduğunu deneyimledim.
Bundan sonrasını okuyucunun beni stalk’lama arzusuna bırakıyorum…

  • PlumeMag, yaşadığımız dünya ile empati kuran, almak kadar vermenin de değerli olduğunu savunan, samimi, doğal, insana ve doğaya saygılı bir sistemin habercisi olan içerik ve etkinliklerle bizi buluşturuyor. PlumeMag'in kuruluş hikayesinden; yaptıklarından bahsedebilir misin?


Soruda da değindiğin gibi; almak kadar vermenin de önemli olduğuna inanıyorum. PlumeMag’in kuruluşunda içeriğinden çok prensipler önemli yer tutuyor. Marx’ın çözümünü görmezden gelen bir insanlık karşısında ben, gönlü ve aklı zengin insanların kenetlenebileceği, empati ve birlik duygusunun hüküm sürdüğü kendi vicdan ütopyamı kurdum. Tabii buradan kapitalizme tamamen karşı olduğum düşünülmesin. Biz PlumeMag olarak markalarla iş birliği esasına dayalı bir gelir modeli uyguluyoruz. Ama burada sahip olduğumuz lüks, markaları seçme konusunda tamamen bağımsız olmak. Öte yandan okuyucularımıza ve topluluğumuza, sürdürülebilirlik konusunda samimi markalardan yana oy kullanmaları konusunda yol göstermeyi hedefliyoruz.
Herkes, “Sürdürülebilirlik rüzgarını ne güzel yakaladın!” diyor ama ben PlumeMag’i kurduğumda daha pandemi yoktu ve sürdürülebilirlik henüz bu kadar ‘moda’ olmamıştı.

  • Green Up Meetings’in 3. edisyonu olan ve iş birliği yaptığımız Deprem Dayanışma etkinliğini detaylandırabilir misin?

PlumeMag olarak, yeşil düşünen ve üreten yerel girişimcilere ayrıcalıklı bir network sağlamak için ‘’Yerel kalkınırsa, değer katlanır.’’ mottosuyla hayata geçirdiğimiz Green Up Meetings'in 3. edisyonunda, odağımız iyilik girişimcileri ve gündemimiz deprem.

2 ay tüm ticari faaliyetimi bir kenara bıraktım. İşin bir önemi yoktu. Mesele derindi çünkü...

İlk gününden beri dayanışma faaliyetlerini yakından ve dikkatle takip ettim. Özellikle de ekosistem paydaşlarımızın projelerine odaklandım.

Dayanışma konusunda çaba gösteren ve özverili çalışmalar gerçekleştiren ekosistem paydaşlarımızın etki alanını büyütmek için, kendi elimdeki imkanları sürdürülebilir bir dayanışma için nasıl kullanabilirim diye düşündüm.

Sizinle; depremin ardından hızlı bir şekilde kurduğunuz ‘’Local Makers Dayanışma Ağı’’na nasıl fayda sağlayacağımızı konuştuğumuz toplantımızda da Green Up Meetings’in 3. versiyonunda tüm iyilik girişimcilerini bir araya getirmek ve onlara destek olabilecek kişi, marka ve kuruluşları davet etme fikri aklıma geldi.

Yine ekosistem paydaşlarımızdan Conrad Bosphorus Istanbul’un da bizimle benzer dayanışma projeleri olduğunu duyunca, güç birliğimizin çok değerli bir parçası oldu.

PlumeMag ve Local Makers olarak yaklaşık iki yıldır her yaptığımız iş birliğinde, dürüst, samimi ve etki odaklı çalışabildiğimizi düşündüğüm için, sizin Green Up Meetings No3 Gerçek Gündem Deprem dayanışma etkinliğinde en rahat çalışacağımız proje ortağı olduğunuzu biliyordum. Öyle de oluyor...

Bu etkinlikte, sahada süren dayanışma projelerinin detayını dinlemek ve iyilik girişimcilerini desteklemek, dayanışma pazarında yer alacak ürünleri keşfederek, deprem dayanışmasına katkıda bulunmak isteyenlerin oluşturacağı güç birliği beni çok heyecanlandırıyor.

Gündem ne olursa olsun, bizim için ''Gerçek Gündem Deprem'' diyen ve dayanışmanın sürdürülebilirliğine katkı sağlamak isteyen herkesi etkinliğimize bekliyoruz.

Katılım sağlamak isteyenleri formu doldurması yeterli.

 

  • Sürdürülebilirlik adına bir topluluk buluşması serisine başladığınızı duyduğumuzda çok heyecanlandık. Hatta; bu buluşmanın ikinci ayağında bizi de konuşmacı olarak ağırladığınız için teşekkür ederiz. Yerel Kalkınırsa Değer Katlanır mottosuyla, yeşil girişimci markaların bir araya gelmesini sağlayan Green Up Meetings projesinden bahsedebilir misin? Green Up buluşmaları neyi hedefliyor?

Green Up Meetings, doğaya ve gelecek nesillere karşı duyarlı olan, insana saygı duyan, empati yeteneğini canlı tutan girişimcilerin, yine bu değerleri savunan meslektaşları, sektör lideri markalar, yatırımcılar ve sektörde rol oynayan tüm paydaşlar ile bir araya gelebilecekleri bir oluşum.
Etkinliklerimizin ilkini, 2022 yılının kasım ayında, yedi farklı markanın katılımıyla ve Gamze Cizreli’nin mentor konuşmacı olarak yer aldığı şekilde gerçekleştirdik. Green Up Meetings No. 2 ise ise 13 Ocak tarihinde Polat Piyalepaşa’da, beş farklı oturum ve 60’ı aşkın girişimcinin katılımıyla gerçekleşti.


“Yerel kalkınırsa değer katlanır.” mottosuyla hayata geçirdiğimiz Green Up Meetings’in en önemli özelliklerinden birisi, girişimcilerden katılım için hiçbir ücret talep etmiyor olmamız.

Burada esas olan, yeşil girişimcilere maddi ve manevi destek sağlayabilecek ve sürdürülebilir yapıya sahip bir fayda ağı oluşturmak.
Şimdiden ilk iki buluşmada tanışan markalar arasında çok güzel iş birliği tohumları atılmaya başlandı. Hatta bazı projelerin ciddi yol aldığını söylemekten, söyleyebilmekten büyük mutluluk duyuyorum. İnsan olarak insana faydamız yoksa varlığımız neye yarar ki?

  • Hem PlumeMag hem de Green Up Meetings'in gelir modelinden  bahsedebilir misin?

PlumeMag’in gelir modeli, markalar ile içerik ve proje iş birlikleri. En önemli destekçilerimizden olan Garanti BBVA ile iş birliğimizde üçüncü yılımıza girdik.
Volvo, Anadolu Efes, Sephora, Pandora, Longines, Singer, Tencel, Pernod Ricard, Omar Baban Design gibi pek çok markayla bugüne kadar içerik ve proje iş birliği modeliyle çalıştık.

Green Up Meetings’in gelir modeli ise tamamen sponsor markalardan alacağımız destekler üzerine kurulu. Ancak bu sponsorluklar; markaların kendi reklamını yapmaları şeklinde değil, değerlerine
odaklanma yönünde olacak. Bir sonraki Green Up Meetings ise nisan ayında gerçekleşecek.

  • Alanında uzman birçok içerik üretici mevcut platformda. Yazarlar platforma nasıl dahil oluyor? PlumeMag ekibinden de bahsedebilir misin? 


PlumeMag içerik ekibini seçerken çok önemli bazı kriterlerimiz var. İçerik üreticilerimizin iş yapış şekillerinde dürüst ve bu alanda çalışmakta istekli olmalarını çok önemsiyoruz. Biz zaten yazarlarımıza teknik konularda çok detaylı bir eğitim veriyoruz. Öte yandan platformumuzda asla ücretini ödemediğimiz yazı yayınlamıyoruz. Kendisi talep etse dahi bir insanın emeğini karşılık vermeden kullanmaya karşıyım. Sadece profesyonel dünyadan isimlerin
gönüllü olarak yazdığı yazıları ücretsiz yayınlıyoruz. PlumeMag’in sisteminde emeğin pazarlığı ya da karşılıksız kullanılması kabul edilebilir bir şey değil.
Yazmak isteyenler, örnek yazı göndererek başvuru yapıyorlar. Ekibimiz bu başvuruları değerlendirip bir karar varıyor. Bu süreçte ben aktif rol almıyorum. PlumeMag’de yayınlanan her bir içeriğin maksimum seviyede kaliteli olmasına fazlasıyla önem verdiğimiz için süreç içerisinde benim arkadaşlarımdan dahi yazar olarak kabul edilmeyen adaylar oldu. Sistem, demokratik bir şekilde yürüyor. Benim bile beğenilmeyen, kabul edilmeyen yazılarım
oluyor. Bu da çok hoşuma gidiyor. Yaşasın eşitlik diyorum her seferinde içimden.
Bir de PlumeMag olarak markalarla ve PR ajanslarıyla iş birliği içerisinde etkinlikler tasarlıyor ve ‘anahtar teslim’ olarak hayata geçiriyoruz.

 

  • Sürdürülebilir, doğaya duyarlı markalar ile bu konuya önem veren okuyucularla etkileşimini sağlamak amacı olan bir platformun zorlandığı noktalar neresi? 

PlumeMag, sürdürülebilirlik odaklı lifestyle içerikler üreten bir platform ve bu paralelde etkinliklerde bir araya gelen bir topluluk. Sitemize, sosyal medya hesaplarımıza ya da etkinliklerimize yüzeysel baktığınız zaman estetik yönü güçlü, lifestyle bir dünya görüyorsunuz. Hatta bizi tanımayan markalarla yaptığımız ilk toplantılarda hedef kitlemizi algılayamadıkları hakkında geri dönüşler alıyoruz. Bizim maddi alım gücüne bağlı ya da eğitime bağlı bir hedef kitlemiz yok. Bizin için aklın alım gücü önemli. PlumeMag ekosisteminde çevre için bisiklet tercih eden ya da elektrikli lüks bir otomobil tercih eden iki kişinin farkı yok.


Tabii bu, günümüz dünyasının pazarlama ve iletişim dinamikleri ile ters düşüyor. Mesela biz Google ADS kullanmıyoruz. Web sitemiz içerisindeki banner kullanımlarını, kullanıcı deneyimini önceleyerek yerleştiriyoruz. Genel stratejimizde de spesifik ürün kampanyaları yerine markaların felsefeleri ve DNA’ları üzerinden iletişim yapmayı hedefliyoruz.

Kısacası zorluklarımız yükselme odaklı değil de derinleşme odaklı felsefemizin sonucu. Ama bizim bununla ilgili bir derdimiz yok. Az olsun öz olsun ama yolumuzun kesiştiği her kişi ömür boyu bizimle olsun diye düşünüyoruz.

  • İlham aldığın şeyler mutlaka vardır. Nedir onlar?

Doğa, yörükler, çocuklar ve Atatürk…
Doğaya bakarsanız, vahşi doğa da dahil olmak üzere, ihtiyaç fazlası eylem yoktur. Bu avlanma, beslenme ya da çiftleşme olsun. Her konuda aynıdır. Hiçbir hayvan ihtiyacının fazlasını kullanmaz ya da yapmaz. Hatta enerjisini bile kullanmaz. Güneşe göre yaşarlar. Biz de sonra çıkıp aklımızla övünüyoruz ya, bazen ona da gülesim geliyor.
Bir de çağdaş yörüklerin hayatları ve felsefeleri çok ilham verici.
Ama en büyük ilham kaynağım çocuklar. Onlar, hayvan ile insan arasında ideal bir noktadalar. Hem doğayla uyumlu hem de birer filozof olan çocukları, bu zenginlikleriyle büyütebilsek keşke. Tüm ilham kaynaklarımı elimdekilerle harmanlayıp hayata geçirmenin imkansız olduğunu
düşündüğümse ise Atatürk’ten ilham alıyorum. O, elindeki bir enkazı dünyanın saygı ve çekinceyle yaklaştığı bir devlet haline getirebilmiş. Biz neden hedeflerimize ulaşamayalım ki?

  • PlumeMag'in gelecek hedefleri ve projeleri nelerdir? 

PlumeMag’in farklı dillerde yayını sayesinde uluslararası markaların Türkiye’de sürdürülebilirlik konusunda atılan adımlardan kendi dillerinde haberdar olmasını sağlamak.

Green Up Meetings’i üç ayda bir olacak şekilde devam ettirmek. Sürdürülebilirlik odaklı içerik konusunda hazırlamakta olduğumuz eğitim serisini hayata geçirmek. Tabii temel hedef; bunları yaparken PlumeMag için emek veren tüm çalışanlarımız ve paydaşlarımız ile birlikte kazanmak, birlikte büyümek…

 

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Alışveriş Sepeti

Satın alınabilecek başka ürün yok

Sepetiniz şu anda boş.