Bu site, tarayıcınız için sınırlı desteğe sahiptir. Edge, Chrome, Safari veya Firefox'a geçmenizi öneririz.

Etik Hediye Seçim Rehberini İncele! - Şimdi Keşfet

        

Local Makers Yeni Gelenler - Şimdi Keşfet

        

ETİK HEDİYE SEÇİM REHBERİ

LOCAL MAKERS X NOTION KOLEKTİF
ETİK HEDİYE SEÇİM REHBERİ

Sevdiklerimize hediye vermek duygularımızı göstermenin en güzel yollarından birisi ve bizi birbirimize bağlayan bir sembol. Yalnız olmadığımızı, hatırlandığımızı, sevildiğimizi hissettiren bu anlara şüphesiz ki hepimiz son bir yıl içerisinde oldukça ihtiyaç duyduk. Sevdiklerimizi doyasıya görmek, onlara sarılmak, bir sofranın etrafında keyifle bir araya gelmek… Bunları çok özlüyoruz. Bu yüzden belki de bu yeni yılda, birbirimize alacağımız hediyeler çok daha büyük bir anlam taşıyor. 

Öte yandan yaşadığımız makro ölçekli ekonomik ve toplumsal sorunlar yerel, küçük ve sürdürülebilir işletmelerin, üreticilerin ya da tasarımcıların hiç olmadığı kadar desteğe ihtiyaç duymasına neden oldu. Biz de Local Makers ve Notion Kolektif olarak hem çok daha anlamlı hale gelen hediyeleşme ritüelinin değerini güçlendirmek, hem de yerel işletmelere destek olabilmek adına “Etik Hediye Seçim Rehberi”ni oluşturmak istedik. 

Sevdiklerimize bizi hatırlatacak, yaşamları boyunca yalnızca bir meta olarak değil bir anı, bir değer olarak da onlarla kalacak etik, çevreye duyarlı ve sorumlu bir hediye seçmek için aşağıdaki 6 soruyu sorabilir ve en az üç tanesine olumlu yanıt aldığımız hediyeyi seçebiliriz.  

  • Alacağım hediye çalışanlarını gözeten, emeklerinin karşılığının verildiği adil ve güvenli bir ortamda mı üretildi?
  • Tercih ettiğim hediyenin üreticisi yerel ve küçük bir işletme mi? 
  • Beğendiğim hediyenin üreticisi yerel topluluklara, kadın emeğine, zanaat ve el işçiliğine, dezavantajlı gruplara sosyal fayda sağlamayı amaçlıyor mu? 
  • Alacağım hediye bir ihtiyacı karşılıyor mu? İşlevsel, fonksiyonel ve zamansız mı?
  • Seçtiğim hediyenin materyali çevreye duyarlı hammaddelerden mi oluşuyor? 
  • Alacağım hediyenin paketlemesinde ekolojik malzemelerden seçilmiş, biyobozunur, geri dönüştürülmüş ya da yeniden kullanıma müsait ambalajlar tercih ediliyor mu?

Biz bu soruları sorduğumuzda, olumlu cevapları aldığımız birçok lokal ve butik marka olduğunu biliyoruz! Sizi bu markalarla her gün tanıştırmaya ve bu hassasiyetleri gözeterek üretim yapan markaların hikayelerini anlatmaya çabalıyoruz.  

Gelin şimdi gönülden bir şeyler üreten, hayallerinin peşinden giden Adil Hediye Rehberi'nde size de fikir olabilecek markaları beraber keşfedelim! Yeni bir yıla hızla ilerlerken, hediye seçimlerinizde hızlı üretimin aksine paylaşım odaklı yolculuklara dahil olmayı ihmal etmeyin.

Mahroc

Dünyanın dört bir yanından topladıkları atıl kumaşlar ile Balat’taki atölyesinde etik şartlarda fonksiyonel, şık ve özgün çantalar üreten Mahroc, insana ve doğaya saygı gösteren hikayeler yaratmak istiyor. Sürdürülebilir yaşam konusunda yaratıkları içeriklerle ayrıca tüketicide farkındalık yaratmayı amaçlayan Mahroc döngüsel modaya önemli katkılar sunuyor. 

Darwin’s Botanicals

Darwin’s’ Botanicals doğanın yaşam döngüsünde atık olmamasından ilham alarak yaşam evresinin sonuna gelmiş bitkilerin, çiçek, meyve ve yapraklarını değerlendiriyor, onlardan elde ettiği renklerle boyanmış pamuk, keten ve ipek kumaşlardan çeşitli tekstil ürünleri ve aksesuarlar üretiyor. Markanın yaratıcısı Tuğay Güven tarafından tamamen el işçiliği ile üretilen kurdeleler, toka, fular gibi ürünler doğanın incelikli estetiğinden ödünç aldığı renkleri, uzun ömürleri ve zamansızlıkları ile yaşamlarımıza keyif katarken, dünyamıza da iyi geliyor. 

Handan Loomworks

Kadim bir zanaat olan el dokumasını modern ve kendine has yorumlarla gündelik şehir hayatına yeniden dahil etmeyi başaran Handan Loomworks’un kırlentleri doğal boyanmış %100 yünden ipliklerden etik şartlarda üretiliyor. Doğanın ritmini taklit ederek yavaş ve sınırlı sayıda üretim yapan Handan Loomworks yaşam alanlarımıza bağ kurabileceğimiz uzun ömürlü parçalar katıyor. 

Less.

​Atıksız ürünlerle birlikte, tekrar tekrar kullanılabilen sürdürülebilir ambalajlarla satın alınabilecek ürünleri bir araya toplayarak tüketen değil, iyileştiren bir alışveriş denemeyi yaratmayı amaçlayan Less, gündelik yaşamımızın her alanında doğaya saygılı tercihler yapabilmenin mümkün olduğunu kanıtlıyor.  Ekolojik ve sürdürülebilir değerler çerçevesinde; yerel üretimi ve adil ticareti destekleyen  bir üretim modeli izlenerek üretilen ürünler kompost yapılan ambalajlar ile paketleniyor.  

NOTT

Şehrin karmaşık ve hızlı dinamiğinde dahi doğanın dinginliğini takıları ile tende taşıma imkanı sunan NOTT, ipek, pamuk, kenevir, keten gibi doğal liflere kökboyalar ile yeniden değer katıyor, onları zamansız aksesuarlara dönüştürüyor.  Ezgi Dikdere tarafından tamamen elde üretilen bu takılar şehir insanına küçük bir dokunuşla özünü hatırlama ve köklerini şehre davet etmenin kapısını açıyor. 



Atölye Ren

Doğanın muazzam dengesi ve kadınların kadim bilgeliğinden ilham alan Atölye Ren minimal siluetleri iyi düşünülmüş, özgün detaylarla birleştiriyor. Zanaatın birleştirici gücüne olan inanç ile sipariş üzerine üretilen ürünler İstanbul'da kendi atölyesini kurmuş yerel bir terzinin usta ellerinden çıkıyor.  Kumaşçıların ya da büyük üreticilerin depolarında unutulmuş ya da atık olarak gözden çıkarılan yüzde yüz doğal liflerden üretilen kumaşlara yeniden değer katan Atolye Ren, tüm bedenlerin benzersiz kusurlarını kutlayan kapsayıcı tutumu ile de sosyal faydasını artırmayı hedefliyor. 

The North Fox

Tüketmek için değil, değer verdiğimiz için satın aldıklarımızla kurduğumuz anlamlı bağa inanan The North Fox; birinci sınıf kalitede gerçek deri ve yün keçe kombinasyonu kullanarak tamamen elde üretilen çantadan, deftere çok geniş bir skala da ürünler sunuyor. Sadeliğin içindeki bütünlüğü ortaya çıkararak şehirdeki yaşamlarımızın karmaşasını sadeleştirecek yardımcı ürünler üretmenin yanı sıra özel tasarım çalışmaları da yapıyor. 

Ayma Active 

Hareketi hayatın her alanına dahil etmeyi amaçlayan Ayma Active, geçmişi uzun yıllara dayanan Ankara’da butik bir tekstil atölyesinde etik şartlarda üretim yapıyor. Aktif yaşamların ihtiyacına yönelik rahat, fonksiyonel ve şık ürünler tasarlarken kullandıkları organik pamuk, geri dönüştürülmüş plastik gibi materyaller ile uzun ömürlü ve çevre dostu ürünler yaratmayı hedefliyor. Plastiksiz ambalajlar ile paketleme yaparken, üretim artıklarından da farklı tasarımlar geliştirerek döngüsel modaya katkı sağlıyor. 

WWF Turkey – Reflect Studio

Tasarım ve tüm üretim sürecini Reflect Studio’nun üstlendiği WWF Market için sürdürülebilirlik ürünün tasarımından malzemelerin bir araya getirilmesi, kumaş, boyama, baskı ve dikiş, nakliye, satış ve ürünün bakımına kadar bütünsel bir süreç. Organik pamuk, geri dönüşümlü elyaflar gibi sürdürülebilir ve yenilikçi hammaddeler ile tasarlanan giyimden, aksesuara, ev dekorasyonundan yaşam gereçlerine kadar çok geniş ürün seçkisi sunan WWF Market insanlara olan faydayı en üst seviyeye çıkaran, doğaya olan etkiyi ise en aza indiren bir iş modeli benimsiyor.

Away Denim

Dünyanın sınırlı kaynaklarını saygılı bir şekilde kullanmayı hedefleyen, trendlerden bağımsız koleksiyon mantığıyla ürünler yaratan, premium denim markası olan Away Denim kaliteli kumaşı, incelikli işçiliği ve zamansız tasarımları ile uzun ömürlü denim ürünler üretiyor. Bu sayede çevresel etkisi oldukça fazla olan denimin etkisini azaltarak, doğayı korumayı hedefliyor. 

Fotoğraflar için Sevde Sönmez ve Originn Ahalisine teşekkür ederiz.

Alışveriş Sepeti

Satın alınabilecek başka ürün yok

Sepetiniz şu anda boş.