Bu site, tarayıcınız için sınırlı desteğe sahiptir. Edge, Chrome, Safari veya Firefox'a geçmenizi öneririz.

Etik Hediye Seçim Rehberini İncele! - Şimdi Keşfet

        

Local Makers Yeni Gelenler - Şimdi Keşfet

        

Sanat Dünyasından Benzersiz Çiftler

 


Patti Smith & Robert Mapplethorpe

Benzersiz bir ilişkiye sahip, Mapplethorpe ve Smith 1967'de tanışıp, kısa sürede sevgili oldular; devamındaki birkaç seneyi de beraber geçirdiler. Bu yıllar onların sanatsal gelişimlerini fazlasıyla şekillendirdi; Mapplethorpe 1970'lerin ortalarında başarılı bir sanatçı olarak ortaya çıkarken, Smith, punk müzik türüyle ilişkili bir şair ve müzisyen olarak birçok başarı elde etti.



Birlikte geçirdikleri sanat dolu yıllar ve beraber imza attıkları ikonik projeler ile Mapplethorpe başarılı bir fotoğrafçıya, Smith ise bir rockstar'a dönüştü. Çift cinsel yönelimlerinin de farklı olması sebebiyle ayrılsa da beraber önemli başarılar elde etmeye devam etti. Patti Smith'in kaleme aldığı 'Just Kids' adlı kitap ile ilişkilerine ve sanata adanmış hayatlarına dair birçok önemli detaya ulaşabilirsiniz. Türkçeye 'Çoluk Çocuk' olarak çevirilen kitabı, henüz okumadıysanız, kesinlikle tavsiye ediyoruz.


2018 yılında ise ikilinin hayatına dair önemli kesitler içeren bir biyografik film, Mapplethorpe (2018), Tribeca Film Festivali ile prömiyerini yaptı. 1989 yılında hayatını kaybeden ünlü fotoğrafçının hayatını ve bilinmeyenleri gözler önüne seren yapımda baş rolde Matt Smith yer alıyor. Fragmanına göz atmak isterseniz sizin için buraya bırakıyoruz.
 

*

 

Elaine & Willem

 

Elaine & Willem de Kooning

Elaine, 1938 yılında sanat okulundaki hocası aracılığıyla tanıştırıldığı Willem de Kooning'in işlerine daha henüz tanışmadan hayrandı. İkilinin tanışmasıyla beraber Willem, Elaine'e resim dersleri vermeye başladı ve zamanla bu büyük yeteneğin karşısındaki en acımasız eleştirmen oldu.  

 

Kadınlar, Soyut Dışavurumcu harekette ve belki de tüm sanat dünyasında sıklıkla marjinalleştirilirdi. Elaine daha çok bu sebeple ve Willem ile de karıştırılmamak için imza olarak tam adı yerine baş harflerini kullandı.

 

 


İkilinin tanışmalarının 5. yılında evlenip, New York'ta aynı stüdyoyu paylaşmaya başladıkları ilişkileri, zamanla bir açık evliliğe dönüştü. Alkolizmin de etkisiyle gelen depresyon ile uzun bir süreliğine ayrılmalarına rağmen sanat üretimlerine devam ettiler. Resmi olarak hiç boşanmadıkları ayrılıkları 1976 yılında son buldu ve tekrar bir araya geldiler. 

 

*


 

Marina Abramović & Ulay

Bedenin ve zihnin sınırlarını zorlayan performans sanatlarıyla tanıdığımız Marina Abramovic ve bir diğer performans sanatçısı Ulay'ın birlikteliği de en benzersiz ilişlilerden biri. Birçoğumuz Marina Abramovic'i 1974'te sergilediği olaylı 'Rhytm 0' performansı ile tanıyor. Eserin parçası olan güller, dolu bir tabanca ve bunun gibi 70 obje ile gerçekleştirdiği 6 saatlik performans bir katılımcının silahı sanatçıya doğrultması ile sona ermişti.


 

O zamanlar çok da tanınmayan ama sonrasında kendinden çok söz ettiren işler yapmaya başlayan Abramovic, bu olaylı performans sonrasında Amsterdam'a taşınıyor. Ve ikisinin de doğum günü olan 30 Kasım 1976'da kendisi gibi performans sanatçısı olan Ulay ile tanışıp beraber işler üretmeye başlıyorlar.

 


Çin Seddi'nin iki ucundan birbirlerine doğru yürümek üzere çıktıkları performansın sonunda buluşsalar da ilişkileri sarsıldı ve uzun süre görüşmemelerine sebep olan bir ayrılığın başlangıcı oldu. 22 yıl süren bu ayrılık Abramovic'in 2010 yılındaki başka bir performansında Ulay'ın sürpriz katılımı ile sona erdi. 2020 yılında Sakıp Sabancı Müzesinde de işleri sergilenen Marina Abramovic, sanatını üretmeye devam ediyor.

 

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Alışveriş Sepeti

Satın alınabilecek başka ürün yok

Sepetiniz şu anda boş.