Girişimci ruha sahip kadınlar; kendi yeteneklerini ve tutkularını iş fırsatlarına dönüştürerek ilham verici hikayeler yaratıyorlar.
Stil Akademisi, 6 yıl önce dikiş dikmenin, belli bir yaş, zümre, eğitim grubu ve cinsiyete ait olmadığını ve aslında herkesin çok rahat yapabileceğini göstermek amacı ile kuruldu.
Dikiş dikmeyi öğrenmek, kişisel yaratıcılığınızı ortaya çıkarmanızı, tasarruf etmenizi, sürdürülebilir bir yaklaşım benimsemenizi, kendi tamir yeteneklerinizi geliştirmenizi ve rahatlama sağlayan bir hobi edinmenizi sağlar. Kendi tarzınızı yansıtan özel parçalar tasarlayabilir, kıyafetlerinizi onarabilir veya yeniden şekillendirebilir, moda atıklarını azaltabilir ve stresi azaltan bir aktiviteyle meşgul olabilirsiniz. Eğer siz de bu yolculuğa çıkmak istiyorsanız; sizleri Stil Akademisi'nin kurucusu Tuba Gün ile tanıştırmak istedik. Kendi ruhunu taşıyan atölyesinde neler yaptığını, dikiş üzerine verdiği eğitimleri konuştuk.
Buyrun sohbete!
- Seni tanımayanlar için kendinden bahsedebilir misin? Dikiş öğrenmeye ne zaman başladın ve ne seni Stil Akademisi’ni kurmaya teşvik etti?
İstanbul üniversitesi Biyoloji, İtü Mol. Biyoloji genetik ve biyoteknoloji mezunuyum. Yüksek lisanstan sonra ilaç sektöründe ilaç ruhsatlandırma alanında çalışmaya başladım. Halen kurumsal bir ilaç firmasında ilaç ruhsatlandırma müdürü olarak çalışıyorum, sektörde 12. Yılım. Diğer yanda uzun yıllardır dikiş, moda, yaşam tarzı influencer'lığı yapıyor ve Stil Akademisi’nin dikiş makinesi BERNINA’nın (İsviçre dikiş ve overlok makinesi markası) marka elçisiyim.
Dikişe merakım aslında çocukluktan geliyor. Teyzem terziydi, gelinlikçide çalışıyordu. Yaz tatillerinde onun yanına gittiğimde tüller, güpürler, kumaşlar alır, bebeklerime kıyafetler dikerdim. İnanılmaz bir ilgim vardı, ancak zarar görmeyeyim diye annem uyarırdı ben de ona rağmen gizli gizli makineye girerdim. :)
Seneler sonra ortaokulda hiç makine bilmeden oturup eski kot pantolonlarımdan çanta dikiştim, annem halen anlatır.
Her ne kadar hikaye çocukluğuma dayansa da, asıl olay 12 yıl önce başladı. Kurumsal hayata başladığım sıralarda biraz stres ile başa çıkma yöntemi olarak başladım dikişe. Tabii beğendiğim ve satın aldığım kıyafetlerin fiyat kalite açısından çok örtüşmemesi ve sürdürülebilir yaşama biraz olsun katkıda bulunmak için kendi kıyafetlerimi dikmeye başladım; küçücük bir masada…
- Stil Akademisi neler yapar? Kuruluş hikayesinden bahsedebilir misin?
Stil Akademisi, 6 yıl önce dikiş dikmenin, belli bir yaş, zümre, eğitim grubu ve cinsiyete ait olmadığını ve aslında herkesin çok rahat yapabileceğini göstermek amacı ile kuruldu. Maalesef Türkiye’de dikiş dikmek eski moda bir hobi olarak görülüyordu. Özellikle kurumsal kimliğimden işte bu yüzden bahsediyorum. 9 ülkeden oluşan büyük bir operasyonu yönetirken, bir yandan akşam eve gitsem de dikiş diksem diye düşünüyordum. Bu cidden yaşayanın bileceği bir tutku. Sabah 9 akşam 6 çalışabilirsiniz ama eğer yapmak istiyorsanız sizde yapabilirsinizi vurguladım yıllarca.
Dikişi kendim öğrendim, alaylıyım yani. Kursa gidecek vaktim olmadı, çalıştığım için. O yüzden de benim gibi bir çok kurumsal çalışan ya da bu hobi ile ilgilenmek isteyip öğrenemeyen insan olduğunu gözlemledikten sonra Stil Akademisi’ni kurdum. 6 yıldır, sistem olarak Türkiye’de hatta dünyada tek olduğumuzu düşünüyoruz.
- Stil Akademisin’de hangi seviyedeki kurslar ve eğitimler sunuyorsun ve kimler için uygun?
Hayatınızda hiç düğme bile dikmemiş olabilirsiniz ama siz de dikiş dikmeyi öğrenebilirsiniz. Yormadan, bunaltmadan en pratik yöntemler ile dikişi öğretiyoruz. İlk başta dikişe başlangıç derslerimiz oluyor. Bir kez bu çalışmaya katılan ya da en azından biraz dikiş makinesi kullanmış herkesi diğer master çalışmalara alabiliyoruz. Yaz dönemi program içeriğimiz çok zengin; kimono, elbise, tişört, pantolon ve etek dikim çalışmalarımız var. Evet hepsini tam olarak bir günde bitiriyoruz!
- Stil Akademisi ne tür bir deneyim sunuyor? Atölyelere katılan öğrenciler neler öğrenebilirler ve eğitimlerden ne tür faydalar sağlayabilirler?
Çalışmalarımıza katılıp kendi markasını kuran bir çok öğrencimiz oldu. Bizim asıl amacımız dikiş sevdirmek ve bu motivasyonu sağlamak. Keyifli bir günün sonunda kendi ürettiğiniz ürünle atölyemizden ayrılıyorsunuz.
Pratik kalıp çıkarma, üst ve alt beden biçkisi dikimi, ilik açma, desenli dikiş yapma gibi bir çok detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
- Atölye programlarından, ne sıklıkla gerçekleştirildiğinden bahsedebilir misin? Nerede ve nasıl oluyor? Programı meraklılar nereden takip edebilir?
Hafta içi ve hafta sonu olmak üzere programlarımız her hafta devam ediyor. Programlarımızı düzenli olarak instagram hesaplarımızdan yayınlıyoruz; @stilakademisi ve @tubagun’den takip edilebilir. Yerimiz İstanbul, Koşuyolu’nda, ulaşımı kolay ve keyifli bir yerdeyiz. İstanbul’da olmayanlar ama katılmak isteyenler için; İzmir, Ankara ve Bursa programlarımız Eylül ayı itibariyle olacak. Ayrıca Temmuz ayı itibariyle online çalışmalarımız başlayacak.
- Dikişe merak salmış ve deneyimi olmayanlar için tavsiyelerin neler?
Öncelikle makine araştırmadan lütfen hemen ilk gördükleri dikiş makinesini almasınlar. Bu işin en önemli noktalarından biri dikiş makinesi. Araştırıp ya da bizim çalışmalarımıza katılıp yönlendirmemiz doğrultusunda makine alsınlar. Video izlenmesinden çok yana değilim, bire bir eğitim her zaman daha doğru.
- Katılımcıların dikiş öğrenirken karşılaştıkları en yaygın zorluklar nelerdir?
Acele etmeleri... Biraz sakin davranmak ve makine, kumaş, makas, iğne ile iyi geçinmek gerekiyor.
- 100. atölyesini çok kısa bir zaman önce tamamlayan Stil Akademisi için ileriye yönelik projelerin var mı?
- Atölye bizim için güzel bir hayaldi ve gerçekleşti, ileriye yönelik planlarımız arasında daha çok kişiye, şehre ve ülkeye ulaşmak var.
Bir yorum bırak