Bu site, tarayıcınız için sınırlı desteğe sahiptir. Edge, Chrome, Safari veya Firefox'a geçmenizi öneririz.

Etik Hediye Seçim Rehberini İncele! - Şimdi Keşfet

        

Local Makers Yeni Gelenler - Şimdi Keşfet

        

Ayurveda & Temel Beslenme Kılavuzu

Ayurveda ve sağlıklı beslenme meraklıları için, maker'larımızdan Ceren Ergün ile bir Ayurvedik Beslenme Kılavuzu hazırladık. @chitraherbalkitchen tarafından derlenen bu kılavuzda; Ayurveda'nın nelere yardımcı olup, nelerden koruduğunu & uygulanması için gerekli temel adımlardan bahsediyoruz.

Ayurveda Nedir?

Ayurveda; Tabiat kanunlarıyla harmoni halinde nasıl bilgece yaşayacağımızın yollarını gösteren kadim ve bütünsel sağlık bilgeliğidir. Yaşam tarzı, beslenme ve bitkisel karışımlarla, kişinin fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal bütünlüğünü sağlamaya yardımcı olur, ileride oluşacak rahatsızlıklardan korur.


Daha yakından bak.

Buna göre yaşadığımız Evren makrokozmos, insanoğlu da mikrokozmosdur. Gezegenimizde ne olursa, aynısı bedenlerimizde de yansıma bulur. Dünyayı oluşturan 5 element gibi, bizler de bu elementlerin benzersiz oranlarından oluşuruz. Boşluk, Hava, Ateş, Su ve Toprak her an çevremizde ve içimizdedir. Bedenimizde kemik, kas, diş ve saçlarda Toprak, her tür vücut sıvılarında Su, metabolizmada Ateş, uzuvların hareketinde, kalp atışında, akciğerlerdeki solunumda Hava ve ağızda, sindirim borusunda, kulaklarda, akciğerlerdeki boşluklarda Eter (Uzay) olarak tezahür eder.

Agni nedir?

Ayurveda’ya göre hastalıkların sebebi dengede olmayan “agni” yani metabolik ateştir. Agni ; hem yediklerimizin sindiriminden hem de zihinsel sindirimden sorumludur. Besinlerin tam sindirimi, emilimi ve asimilasyonu, bedenin “ahara rasa” veya "gıdanın özü" adı verilen yapı taşlarını oluşturur. Yemeğinizi çiğnediğinizde ve yuttuğunuzda, su, enzimler ve asitlerle karışır ve son ürün, doku yapmak için kullanılan özdür. Bu sayede sağlıklı sindirim, sağlıklı bir vücut oluşturur. Yiyecekleri düzgün bir şekilde sindirmek, bizi her gün yediğimiz yiyeceğin özüne ve bu yiyeceği sağlayan gezegenimize bağlar. Zihinsel sindirim ise fikirlerin, deneyimlerin ve duyguların sindirilmesidir ve genel refahımız için gerekli olan temel bir işlevdir.

Agni & Günlük Yaşam

Agniyi olumsuz etkileyen, günlük yaşamda bilmeden yaptığımız birçok durum vardır. Bunları bilmek ve uygulamak bizi uzun vadede sağlıklı bir yaşamda tutar yada fiziksel zihinsel ve duygusal sağlık haline götürür.

Dengeyi Sağlayan Önemli Adımlar


* Açlık hissettiğinizde yemek yiyin.

* Bir önceki öğün sindirildikten sonra tekrar yiyin. İki öğün arasında 4 saatlik boşluk bırakın.

* Sindirimi kolay ve sıcak pişmiş yiyecekler tüketin.

* Yemekleri pişirirken kimyon tohumu, kişniş tohumu, karabiber, zerdeçal, kuru/taze zencefil tarçın, sarımsak, kakule gibi baharatları uygun miktarda ekleyerek sindirebilir olmasını sağlayıp terapötik etkisini artırın.

* Yemeği oturarak, yediğinize konsantre olun, farkındalıkla yiyin.

Bütünsel Olarak Sağlıklı Yaşam


* Her lokmanızı en az 32 kere çiğneyin. Yiyeceğinizi için, içtiğinizi çiğneyin.

* Her öğünde tabağınızda altı tat bileşeni (tatlı, ekşi, tuzlu, keskin, acı ve buruk)
olan yiyecekleri yiyin.

* Yemeğinizi banyodan ve doğal ihtiyaçlarınızı karşıladıktan sonra yiyin.

* İyi bir sindirim için, midenin üç bölümünün biri yemek, birini içecek ve son kısmını boş bırakacak şekilde yemeğinizi yiyin.

* Tükettiğiniz gıdaların bu toprağın yerel ürünlerinden, geleneksel yöntemlerle işlenmiş olmasına özen gösterin.

Beslenme Pratikleri

* Tükettiğiniz gıdaların bu toprağın yerel ürünlerinden, geleneksel yöntemlerle işlenmiş olmasına özen gösterin.

* Yemek yedikten en az 2 saat sonra yatın.

* Sindirimi zor olan yiyeceklerin kullanımını kısıtlayın.

* Yemek yerken televizyon izlemek, telefon kullanmak ve benzeri aktivitelerde bulunmayın.

* Kızartılmış, soğutulmuş ve yeniden ısıtılmış yiyeceklerin içindeki “prana” yani yaşam enerjisi kaybolur. Metabolik ateş (agni) olumsuz etkisi vardır.

* Sigarayı bırakın, alkol ve kafein tüketiminizi azaltın. Gündüz uykusu ve geç saatlere kadar uyanık kalmaktan kaçının. Gün doğumu ile birlikte uyanın, akşam 22.00 gibi uyuyun.

 

Local Makers Podcast 🎙

Konuyla ilgili daha önce Ceren ile kaydettiğimiz podcasti buradan dinleyebilirsiniz.
Ayurveda'yı daha yakından incelemek isteyenler, soruları olanlar @chitraherbalkitchen ile iletişime geçebilir.

 

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Alışveriş Sepeti

Satın alınabilecek başka ürün yok

Sepetiniz şu anda boş.