Bu site, tarayıcınız için sınırlı desteğe sahiptir. Edge, Chrome, Safari veya Firefox'a geçmenizi öneririz.

Etik Hediye Seçim Rehberini İncele! - Şimdi Keşfet

        

Local Makers Yeni Gelenler - Şimdi Keşfet

        

1K1M'ın Kurucusu Duygu Özdemir ile Kitaplar ve Markasının Doğuşu Üzerine Keyifli Bir Söyleşi

Mekan keşiflerini kitap önerileri ile eşleştiren, okumaya dair tutkusuyla harmanlanan kitap ve mekan önerilerini sosyal medyada içeriğe dönüştüren 1Kitap1Mekan'ın kurucusu Duygu Özdemir'i keyifle uzun süredir takipteydik. Hem içerik üreticisi olan hem de tutkusunu keyifli bir markaya dönüştürmeyi başaran Duygu ile kitaplar, mekanlar, okuma alışkanlıkları ve 1K1M markasının doğuşu üzerine konuştuk. Buyrun sohbete!

  • 1Kitap1Mekan  markası ve Duygu’nun hikayeleri nasıl birleşti? Kitap okumayı, mekan keşfini ve marka kimliğini tek bir çatı altında nasıl toplandın? Kitap okuma alışkanlığını en çok besleyen eğitim dönemi hangisiydi? 

Her ne kadar edebiyatla iç içe olma kararımı üniversitede fransız edebiyatı okuyarak versem de kitap okuma alışkanlığım ve edebi zevkimin oluştuğu dönem aslında lise dönemimdi. Francophone sistemin içinde gerçek anlamda nitelikli eserler okuyarak ve o eserlerin analizini yaparak büyüme şansına sahiptim. Edebiyattan aldığım bu keyif ve bitmek bilmeyen okuma tutkum hayatımın her döneminde kendini gösterdi.

  • Kitap okurken altını çizenlerden misin yoksa not alanlardan mısın?

Beğendiğim, etkilendiğim cümlelerin mutlaka altını çizerim. Sonrasında kitapla ilgili çıkardığım notları giriş sayfasına yazarım. Böylece geçmişe dönüp o kitabı okurken neler düşündüğümü rahatça görebiliyorum.

  • Hangi kitap hayatının dönüm noktasına katkı sağlayacak kadar seni derinden etkiledi diye sorsak... Var mı böyle bir kitap?

Cevaplamakta en çok zorlandığım sorulardan biri bu! Bu konuda ayrım yapmak çok zor oluyor bazen okuduğum bir sayfayı sonraki gün tekrardan okuyunca bile çok farklı hissediyorum. Oruç Aruoba, Orhan Pamuk ve Murathan Mungan, edebiyatın derinliklerinde beni güzel yolculuklara çıkaran isimler diyebilirim, onların katkısı göz ardı edilemez benim için.

 

  • Kitap ve mekan eşleşmesini yaparken nelere dikkat ediyorsun? 

Aslında 1Kitap1Mekan’ın çıkış noktası, kitapların içinde geçen semt, doku veya mekanlarla eşleşmesi idi. Hızla açılan mekanlar ve hızlıca tükettiğim kitaplarla tabii ki bu düzeni kaçırdım. Artık daha çok hislerimle bu eşleşmeyi yapıyorum. Bazen de o gün keşfe çıktığımda ne okuyorsam, o mekanla o kitap eşleşiyor.

 

  • Hayran olduğun yazarlarla tanışma fırsatı bulabildin mi?

Çoğu maalesef hayatta olmadığı için bulamadım, ama yine de birçok severek takip ettiğim yazarı dinleme fırsatım oldu.

 

  • “Kitap okumaya fırsatım yok.” cümlesi hakkında ne düşünüyorsun? Kitap okumaya ne kadar zaman ayırıyorsun? Markanı kurduktan sonra kitap okumaya ayırdığın süre değişti mi?

Sadece kitap değil ben her konuda istediğimiz şeyler için zaman yaratabileceğimize inanıyorum. Benim için kitap okumak isteyerek yaptığım bir aktivite olduğu için aslında daha çok alışkanlığa dönüştü. Başlamak istediklerim için heyecanlanıyorum, yolculuklarda (özellikle vapur) kitap okumak bana keyif veriyor! Kitap okumaya belirli bir zaman ayırmıyorum gün içinde birden fazla kitap okuduğum için okuduğum saat dilimleri değişiklik gösteriyor. Marka kısmı konseptimin çok içinde olduğu için aslında çok bir değişiklik olmadı. Mekan gezmelerime kitaplarımla beraber çantalarım da katılmış oldu.

 

  • Sesli kitap konsepti için ne düşünüyorsun?

Çok az deneyimledim, ben hala altını çizip sayfalarına dokunduğum basılı yayınlardan yanayım.

 

  • Kitap yazma gibi bir hayalin var mı?

Hayal demeyelim ama planım var... Bu konuda biraz karışığım sadece. Kitaplardan çıkardığım notlar, kendi cümlelerim şimdilik bir defterde düzenlenmeyi bekliyor.

 

  • Seçtiğim renklerle, kitaplardan yaptığın alıntılarla farklı bir kurguyu ürüne dönüştürdün. 1Kitap1Mekan çantaları nasıl ortaya çıktı? Kitaplardaki alıntıları seçerken nelere dikkat ediyorsun, nasıl seçiyorsun?

Markanın hikayesi tamamen benim ihtiyacımdan yola çıktı. Mekanları gezerken içine rahatça kitaplarımı, fotoğraf makinamı koyabileceğim, ağırlığı olmayan bir çanta arayışındaydım. Bu arayışa bir de çocuklara daha çok kitap ulaştırma isteğim eklendi ve sonunda 1K1M doğdu. Marka heyecanından öte, çalıştığım vakıfla beraber çocukların mutluluğuna ortak olabilmek bambaşka bir duygu.

Alıntı konusunda yazarın ölümünden sonra belirli bir süre geçmesi gerektiği için bu konuda baya hassas davranıyorum. Tabii çok sevdiğim yazarlara öncelik veriyorum.

 

  • 1K1M ürün gamında şu an bez çantalar, defter ve ajandalar var. Kitap alıntılarını farklı bir ürün üzerinde de görecek miyiz?

Aklıma sürekli yeni ürün ve fikirler geliyor, onları filtrelemeye çalışıyorum, yeni işlere başlama konusunda hep çok heyecanlıyım. Bu sezon çok farklı alanlarda yepyeni iş birlikleri gelecek!

 

  • 1Kitap1Mekan çantalarının üretim süreci nasıl gerçekleşiyor?

Sözler, renkler, kumaşlar, kalıplar ve doğru eşleşmeler ile yorucu ama heyecanlı bir süreç oluyor. Bu konuda en önemlisi aynı dili konuşabildiğiniz insanlar bence... Tabii benim kararsızlıklarım ve hassasiyetim süreci hep uzatıyor.

 

  • Her alışverişe bir bağışa dönüşüyor. Bu süreçten de bahsedebilir misin?

Bu süreç bence markanın temel noktası. Bir sürü kitaba ulaşabiliyorum, hediye geliyor, satın alıyorum. Bazen keyifle bazen hayal kırıklığıyla bazen de tanımlayamadığım bir sürü güzel duygu ile okuyorum. Sonunda hep “iyi ki” diyorum. Sonra bu güzel hissi yaşamanın önemini anlayıp elimden geldiğinde bunu herkese, ulaşamayanlara yaşatmak istedim aslında. Özellikle çocukların kitaplardan uzak büyümesini istemiyorum. İşte bence bu noktada “influencer” olmak bir anlam kazanıyor bence. Sosyal medyanın gücü ile hep beraber bir sosyal projenin çatısında birleşmiş oluyoruz.

Bu projede Kitap Vakfı ile beraber çalışıyoruz, her ay ihtiyacı olan okullardan okuma listelerini alıp eksik kitapları iletiyoruz. Böylece doğru kişi ve yere gittiğine emin olabiliyorum.

  • Dijital dünyada sosyal medya hesabını daha ileriye taşıyıp iş kurma noktasına getirmek çoğu kişinin hayali. Bu hayalde başarı elde etmek isteyenlere tavsiyelerin nelerdir?

Aklımıza gelen, kalbimizden geçen çoğu şey için doğru zamanı beklememek gerekiyor, çünkü o zamanı aslında kendimiz yaratıyoruz. Ben hayatta hep an’ların çok değerli olduğuna inanırım. İşte o an’da ilk adımları atmak gerekiyor.

 

  • 1Kitap1Mekan’ın pandemi sürecindeki edebiyat keşifleri neler?

Kitaplar kadar mekanlar da benim için önemli olduğundan ilk zamanlar her yer kapanınca çok paniklemiştim. Mekan keşfetmek, şehrin her köşesinden ilham almak ve sokaklarda özgürce gezme hissi benim en büyük motivasyonlarımdan biri. Bunu yapamayacak olmak beni korkutsa da ben gezemiyorken onlar bana gelsin istedim. Severek takip ettiğim, bana ilham veren hesapların ve kişilerin kitap köşelerine ve kütüphanelerine konuk olma fikri geldi bir anda aklıma. O kadar keyifli ve heyecanlı bir süreç oldu ki! Her konuk olduğum kitaplıktan çok güzel okuma listeleri ve notlat çıkardım. Bu süreçte bana zaman ayıran herkese bir kez daha çok teşekkür ediyorum. Her hafta bu konsept devam edecek. Diğer bir edebiyat keşfim de çocuk kitapları ve masallar oldu. Biraz olsun içinde bulunduğumuz stresli ortamdan uzaklaşmak için girdim bu renkli kapıdan ve çıkmak istemiyorum. Kendimi besleyecek ve iyi hissettirecek o kadar detay var ki çocuk kitaplarında!

 

  • 3 kitap 3 mekan önerisi alabilir miyiz? 

İle / Oruç Aruoba

Günlerin Köpüğü/ Boris Vian

Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu / Stefan Zweig

 

Cuma /Çukurcuma

Minoa /Akaretler

Story Coffee/ Moda

 

  • Sevdikleri şeyleri bir markaya dönüştürmek isteyen Maker'larla önerin neler?

Risk alıp ilk adımları atmak, devamı sonradan şekillenebiliyor ama ilk adımı atarken çok düşünmemek gerekiyor bazen. Düşündükçe detaylarda kaybolup paniğe kapılıyorsunuz. İçinizden geçen her zaman en doğrusudur zaten ve onu dinlemek, peşinden gitmek gerekir. En azından ben öyle yaptım. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Alışveriş Sepeti

Satın alınabilecek başka ürün yok

Sepetiniz şu anda boş.