Bu site, tarayıcınız için sınırlı desteğe sahiptir. Edge, Chrome, Safari veya Firefox'a geçmenizi öneririz.

Etik Hediye Seçim Rehberini İncele! - Şimdi Keşfet

        

Local Makers Yeni Gelenler - Şimdi Keşfet

        

Burcu Aksoy Sertbakan - Rotabu

Merhabalar! Ben Burcu, size Rotabu hikayemi anlatmaya geldim!  Ama önce ufacık bir ben kimim kısmı,

İstanbul’da doğdum ve 29 yıldır burada büyüme devam ediyorum. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama mezunuyum. Kurumsal bir firmada çalışmamın yanında Rotabu hikayesiyle hayatıma bir ben daha ekledim. Bu sırada bir güzellik yapıp evlendim, tam birlikte daha çok seyahat edicez derken pandemi gündemimiz oldu. Bu dönemde biraz sakinliğe ihtiyacım vardı diyerek motive olmaya çalışırken kendimi MBA derslerinde buldum. İstanbul Üniversitesi’nde yüksek lisans programımı tamamladım. Check list’imden bir şeyi daha silince Rotabu’ya daha fazla vakit ayırmaya başladım. 

Rotabu'nun Hikayesi: 

Üniversiteyi okurken derse elimde maketlerimle koşturarak gitmemin ilk sebebi Taşkışla Kampüsü’nün büyüsüydü. Sanırım o dönemde başladı bulunduğum mekanlara önem verişim. 1800’lü yıllarda yapılan büyüleyici taş binada okumak iyi ki listemin başlarında yer aldı hep. Seyahat etmeye bayıldığımı da üniversitedeki teknik gezilerimiz sayesinde keşfettim. Aynı dünyada yaşasak da birbirimizden çok farklı günleri yaşadığımızı, bulunduğumuz coğrafyaya göre hepimizin şekillendiğini gördüm. Bazen küçücük bir çocuğun, bazen yaşlı bir amcanın yüzündeki ifade bana bambaşka hikayelerin varlığını hatırlattı. O günlerde seyahat etmenin ötesinde hikayeleri takip etmek istediğimi fark ettim. Çalışma hayatına atıldığımdaysa kendime ayırdığım her saatin çok kıymetli olduğunu, o günleri hem verimli hem keyifli geçirmenin tek yolunun günü iyi planlamaktan geçtiğini anladım. Seyahat etmek, bulunduğum mekanlara özen göstermek, hikayesi olan yerleri bulmak, dinlemek ve anlatmak, rutinlerime ve planlarıma olan bağlılığım ile güzel yemeğin peşinde olma arzusu Rotabu’yu şekillendirdi.

Rotabu’da salt mekan önerileri, yemek tavsiyeleri vermek istemediğimin farkındaydım. İşini iyi yapan insanları desteklemek, lokal markaların seslerini duyurmak en büyük amacımdı aslında. Bu markaların yer aldığı haritalar yaparak işi biraz daha farklılaştırmak böylece işletmeleri çekici kılmak istedim. Markalara destek vermenin yanında bu rotayı uygulayacak kişilerin de günlerini keyifle geçirmelerine destek olmak istedim. Çünkü biliyorum ki bazen sadece hafta sonu gelsin diye beklenen haftalar ya da iple çekilen yaz tatilleri vardır. Eğer çok iyi planlanmış bir rotanız varsa, kısıtlı zamanlarda dahi görmek istediğiniz her yere gidecek zaman yaratılabilir düşüncesiyle günlük rotalar oluşturmaya başladım. Bu rota bazen gittiğim bir tatil beldesinden, çoğu zamansa İstanbul semtlerinde turist olduklarımızdan oldu. Pandemi dönemiyle birlikte şehir şehir, ülke ülke seyahat edemedim belki ama İstanbul’da da birçok lokal yeme içme markası keşfettim. Onlara doğru yaptığım yolculuklar da seyahatin bir parçası diyerek kendimi çıkmazın içine çekmek yerine ufak bir pencere açabildim. Tıpkı şehirlerin tarihi gibi, markaların da bir tarihi, bir başlangıç hikayeleri var dedim. Lokal markaların kurucularına neden ve nasıl temalı birçok soru sorup onların marka olma yolculuklarını dinledim. Bunları bir ara podcast ile anlattım, şimdi ise instagram paylaşımlarımda detaylı olarak anlatmaya devam ediyorum.

Rotabu, haritalarıyla kendini var etti aslında. Birçok farklı konsept üzerine çalışarak hem insanların hem de işletmelerin ihtiyaçlarına göre, biraz da kendimden ve çevremden yola çıkarak temalar belirliyorum. Mesela, pandemi döneminde restoranlar kapalıyken bu süreçle başa çıkmalarına nasıl destek olabilirim diye düşündüm. Kuzguncuk’tan Bakırköy’e kadar birçok semtte sipariş verilebilecek markaları harita üzerinde pin’ledim ve “Rotabu ile İşletmelere Destek Rotaları” oluştu. Amacım bu işletmeleri daha çok insanın görmesiydi elbette. Sonra restoranlar açılmaya başladı ama yine de tedbiri elden bırakmamak gerek dedim. İstanbul’daki parkları odak alan “Rotabu ile Parkta” serisini başlattım. Parkların çevresindeki işletmelerden yiyecek içeceklerimizi kapıp, parklarda oturarak temiz hava alalım istedim. Şimdilerde “Sabahtan Akşama Rotabu” diyorum. İstanbul’da her semti gezelim, sokaklarında kaybolalım istiyorum. Sabah nerede kahvaltı yapmak güne güzel başlamamızı sağlar, nerede kahve içelim, akşam yemeğini yiyip günü konuştuğumuz mekan neresi olmalı sorularının cevabını bu haritalarda vermeyi amaçlıyorum. Bebek de var bu rotalarda, Çukurcuma da… Tüm rotalarda gidilmesini tavsiye ettiğim mekanlar belli ama herkesin geçtiği sokaklar ve orada gördüğü tüm detaylar kişilerin bakış açısına ait. Dediğim gibi bazen heyecanla beklenen bir hafta sonu, bazen de iple çekilen bir yaz tatilinin rotasında Rotabu haritalarına rastlayabilirsiniz. Hepsini hazırlarken şunu düşündüm, bu rotanın sonunda kişiler mutlu hissedicekler mi? Yedikleri yemekler, bulundukları mekanlar günlerine güzel etkiler bırakıcak mı? İşini seven, iyi yapmak için çabalayan kişilerin olduğu markaları önerdim mi? Samimiyetle söylüyorum, eğer o rota karşınıza çıktıysa bilin ki tüm bu soruların cevabı içimi rahatlatmış. 

Genel olarak bu eksende olsam da bazen izlediğim bir film önerisi, bazen ilham olacak bir ev dekorasyonu, bazen de günlük rutinimi paylaşıyorum burada. Aslında hayat görüşümde beni mutlu eden ne varsa kendiliğinden bir yolunu bulup yansıyor. Belki eksik, belki yanlış ama kendimce. Yolculuğumda karşıma çıkan, bana keyif veren her detay Rotabu’da olmaya devam edecek.

Rotabu ile işbirliği olarak hazırladığımız İstanbul Yılbaşı Rehberi'ne buradan ulaşabilirsiniz.

Rotabu'yu ilham veren içerikleri için instagram hesapları üzerinden takip edebilirsiniz. 

Bir yorum bırak

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

Alışveriş Sepeti

Satın alınabilecek başka ürün yok

Sepetiniz şu anda boş.